Prípravy na austrálske Vianoce

U nás je už vianočná atmosféra v plnom prúde. Mestom sa ozývajú vianočné koledy “pa rapa pam pam”, navštevujeme vianočné večierky, a už sme zahájili aj vianočnú výzdobu nášho domčeku. Spoločnými silami sa nám podarilo obmotať predné piliere drobnými svetielkami, a na dvere som vyrobila vianočný veniec. Vyzerá to very najs bjutiful.

Vianočný večierok na najvyššom bode Southbanku, s 360° výhľadom na Brisbane – terasa 5-ložnicového penthausu, hotel Emporium. Obsluha bola dokonalá. Vždy keď mali nejaké nové jedlo, prišli za nami, aby sme ho mohli ochutnať, aj keď sme neskôr zdržovali ďalej od davu.

Tento rok darčeky nejako extra riešiť nemusíme, lebo to najpotrebnejšie už aj tak máme (motorky a auto). Akosi sme sa dopracovali k pocitu, že nám nič nechýba a doma už máme všetko. Keď sme videli, ako ľudia vkuse riešia čo komu kúpiť, naháňajú sa za vecmi, aby Vianoce boli “bohaté”, a potom si sadnú k vianočnému stolu, a oslávia to veľkolepo jedlom z polotovarov, povedali sme si, že nakupovanie vecí radšej vynecháme, a náš voľný čas venujeme príjemnejším aktivitám a príprave kvalitného jedla. Výlet do Tasmánie bude pre nás aj tak najlepší darček. Zaujímavé je, že som tento mesiac stretla kopec ľudí, čo to majú podobne (hmotné veci ich už unavujú), a k Vianociam zaujali podobný postoj.

Zdravenie sa s motorkármi, vietor vo vlasoch, jazdenie cez farmy medzi kravami, vôňa eukalyptového lesa… koľko málo nám stačí ku šťastiu (pochopia to asi len tí, čo jazdia na motorkách).

Minulý týždeň sme piekli medovníčky. Prvý krát som sa pustila do výroby vlastného perníkového korenia, keďže v Austrálii sa nedá kúpiť – pečú tu len gingerbread (zázvorky). Minulý rok som kúpila zmes korenia, čo takmer identicky voňalo, zloženie bolo dosť podobné (volalo sa to 5 spices – pre čínsku kuchyňu), ale chuťovo sa to tomu perníkovému koreniu vôbec nepodobalo (ale to som zistila až po upečení), tak som sa tento rok odvážila namiešať si vlastné. Na naše prekvapenie to dopadlo veľmi dobre.

V projektovaní domu sme už zbehlí. Perníkový bol hračka. Manžel mi pomáhal aj so zdobením. Nemohla som tomu uveriť, išlo mu to perfektne!

Aby pečenie išlo viac od ruky, Jirko nám nalial po pohári Shirazu. Keď sme koštovali medovníčky a popíjali víno, chute sa zliali a chutilo to úplne ako svařák! Skvelý vynález, keď je teplo, a na horúci svařák nemáte chuť. Keďže som spravila cesto z 800g múky a bolo toho bohate, vytvorili sme si jedno väčšie srdiečko, a navrhli aj perníkovú chalúpku. Team inžinierov sa nezapre. Máme steny, strechu, dvere a komín. Do strán som vyrezala dve okienka. Najväčšia výzva potom bola to všetko zlepiť.

Na záver vám pripojím pár fotiek z večierkov. Tento rok ich bolo až 5. Každý z nich bol odlišný, a mali rôznu atmosféru.

Toto bol najakčnejší vianočný večierok – prvý krát sme hrali Lawn Bowls. Je to ako pétanque a bowling v jednom.
Večierok mojej firmy bol v Penthouse suite, hotel Emporium.
Infinity pool a psychedelický výťah na 21.patro
Women In Technology – Výhľad z networking group Christmas party
Southbank s lagúnou (dole), Brisbane river a Brisbane CBD (v pozadí)
Zaujímavý koktejl bar s názvom “Death & Taxes”. Nápojový lístok bol samá smrtka.
Tattersall’s Club – heritage listed club house – jeden z najväčších sálov v budove. My sme mali salónik.

Proste večierkový maratón. Myslím, že máme na pár mesiacov vystaráno. Už iba osláviť Nový Rok v Hobarte, a dáme si na nejakú dobu pauzu.

11 thoughts on “Prípravy na austrálske Vianoce

Add yours

  1. Toz vánoce v late pro nás nezvyklá Exotika… Zas to dostává dost jiný šmrnc.. Překvapilo mne, že v Austrálii nemají perníkové koření… Holt Brisbane nejsou Pardubice..

    Like

  2. Tý vosku (řekla bych před mnoha lety ve školce)! To je nádherná perníkovka! A tos postavila sama bez návodu?? Tak to už je opravdu nad limity mého rozumu, milá Simí… Tleskám! A i ten super komín k tomu, (zima vám v ní nebude) Prostě chaloupka u mě zastínila naprosto všechno. A máš tam, koukám, i (nejspíš chovnou) drůbež! Obdivuju tvou šikovnost!

    Like

  3. [1]: [2]: Ďakujeme Nuž, tento rok som si vzala do hlavy, že musí byť perníková chalúpka… a ako vidíš, kreativite sa medze nekladú Na A4 sme si nakreslili predlohu, a podľa toho potom vyrezávali. Na to návod netreba, len trochu geometrickej zručnosti a recept na dobrý perník Jj, dobrý postreh! Máme tam aj drůbež, ktorej v snehu omŕzajú nôžky

    Like

  4. Teda, fotky  jak z časopisu, krásné a ta perníková chaloupka se ti moc vyvedla – jak píšeš, že se tam nedá sehnat koření do našich klasických perníčků, tak bych tu chaloupku snad ani nejedla, jak je pěkná – jak se říká, škoda jíst .Na jednu stranu je pro mě těžké si představit trávit Vánoce v teplíčku, ale tady u nás v ČR teploty neklesají přes den pod 13°C, takže o sněhu si můžeme nechat leda tak zdát.Zážitek jako dárek je super, a jednodušší, člověk nemusí tolik přemýšlet, co by koupil, ale přece jenom má v sobě kouzlo něco najít pod stromečkem

    Like

  5. [4]: Ďakujem za pekný komentár S tými darčekmi sme sa zrovna včera dohodli, že si nakoniec po jednom drobnom dáme. Presne tak ako píšeš, aby sme si tam niečo našli

    Like

  6. [6]: Nuž, sú to Vianoce z trochu iného súdku, ale to teplo je fajn. Človek si môže vybehnúť s vanilkovymi rohlíkmi na pláž, na večeru si dá čerstvé krevety… Škoda, že už dlho neboli v Európe Vianoce na snehu. To by som vám závidela. Sneh mám rada, ale tú zimu nie [7]: Jeeej, ďakujem

    Like

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Get started