Štyri roky v Austrálii

Keď sme boli na úplnom začiatku našeho dobrodružstva, ešte sme netušili, ako to celé dopadne. Začínali sme tu od nuly, na vlastnú päsť. Mnohí z vás si to asi ani nedokážu predstaviť, aké náročné to môže byť. Mám veľké šťastie, že mám po svojom boku skvelého muža. Za celé tie štyri roky sme si neustále boli oporou.

Štvrtý rok bol úplne odlišný, než tie ostatné (a to som pritom každý rok tvrdila, že zrovna TENTO bol iný a jedinečný). Covid rozhodil celý svet. Všetko je inak, ale sme sme radi, že tu sme. Pomaly sa to tu vracia do nového normálu. Prečo je život v Austrálií (aj počas tejto šialenej doby) príjemnejší než kdekoľvek inde?

Okrem toho, že je tu celý rok teplo…
  • Veľké plus je, že Austrália je veľký izolovaný kontinent, kde je nízka hustota zaľudnenia. Ale to automaticky neznamená úspech, skôr výhodu. Dôležité je, ako sa k tomu postavia tí, ktorí to tu riadia, i samotní obyvatelia.
  • Austrálsky politici majú ľudskejší prístup. Keď počujete v TV, ako naša QLD premiérka rozpráva, cítite v tom empatiu. Chváli ľudí za dodržovanie nariadení a podobne, dokáže si vybudovať dôveru. Neviem, či je to tým, že je žena, ale jej výstup je vždy príjemný. Musím dodať, že austrálsky politici dokážu byť aj rýpaví, ale takým iným (nie až tak agresívnym) spôsobom, ako to v ČR či SR býva zvykom.
  • Keď sa vyskytne nejaký COVID prípad, máme jasné pokyny čo robiť, a čo bude ďalej (zverejnia sa prehľadné grafické dokumenty). Hovoria k nám jasne a zrozumiteľne. Média zverejňujú pokyny vlády v presnom znení (pod hlavičkou governmentu sa vytvorí grafické video alebo audio nahrávka, ktorá vysvetlí doporučenie alebo nariadenie, viz obrázok). Nakazení sa dokonca trasujú aj pomocou videí z bezpečnostných kamier, a dokážu presne zistiť, ako sa niekto nakazili. Vďaka tomu to tu majú celkom pod palcom.
Pokyny pre lockdown v Queenslande, ak sa objaví nejaký prípad.
  • Keď sa niečo nariadi, neznamená, že keď to budete akceptovať, je z vás rovno ovca. Ak to akceptovať nechcete, máte kopec iných možností. Nechcete nosiť rúšku? Tak ju nenoste, ale dodržujte pravidlá, a nechoďte medzi ľudí. Máme tu samozrejme aj rôzne „individuá“, ale to je tak asi všade.
  • Akceptujú sa odlišné názory. Austrálčania vás „neukameňujú“ za názor, ktorý je odlišný. Je jasné, že nikdy s vami nebudú súhlasiť všetci. Každý si žije svoju pravdu a má možnosť voľby. O tom ten život predsa je. Avšak, mali by sme sa tolerovať, konať s najlepším vedomím a svedomím, a naša voľba by nemala ohrozovať životy druhých.
  • Nikto nemá potrebu vás riešiť. Neviem, či je to tým, že Česi a Slováci v minulosti vyrastali v tom podivnom režime, kde boli vedení k tomu, aby na seba donášali (a to ich poznačilo), ale tu je to úplne inak. Nikoho tu nezaujímate a nikto vás nerieši. Dokonca ani v práci vás nikto nekontroluje. Je to tu také viac anarchistické. Vaša odvedená práca je vaša vizitka.
  • Kradne a klame sa tu naozaj výnimočne. Veď uznajte. Dokázali by ste si predstaviť, že niekomu, koho nepoznáte (nemyslím tým firmu), pošlete vopred peniaze na účet, a až potom si tú vec, za ktorú ste zaplatili, vyzdvihnete? Tu je to bežné.
  • Ľudia sú tu väčšinou milí.
  • Diskriminácia, nadávky a urážky (čo i len kybernetické) sú tu maximálne nevhodné a obyvateľstvom neakceptované. Často si vravím: “Chcete spoznať národ? Prečítajte si diskusiu k miestnemu článku. Dostanete ucelený obraz.”
    Pre zaujímavosť: Ľudia sú tu tak slušní, že dokonca Queenslandská polícia má na Facebooku svoju stránku. Keď si prejdete diskusie, ľudia im tam väčšinou ďakujú alebo chvália za dobre odvedenú prácu.
  • O plate sa baví na rovinu. Je bežné, že keď pracujete napr. ako konzultant, viete, koľko si za vás účtuje firma, koľko berie kolega, a podobne. Keď je to férové, žiadna strana sa predsa nemá za co stydět.

Austrália má samozrejme aj svoje muchy, ale dá sa s tým žiť 😀 ako napríklad:

  • Väčšina Queenslanderov sú hrozní šoféri! Ale to len preto, že ich to nemal kto poriadne naučiť. Autoškola tu totiž nie je povinná. Inak sú celkom v pohode. Páči sa mi, že väčšina z nich nie je agresívna, dávajú si prednosť, mnohí pekne dodržujú odstup (hlavne keď sme na motorke), akurát často vytvárajú zácpy z paniky, ktorú na cestách vytvárajú. Čo sa mi nepáči je, že za volant tu môžu sadnúť už 16-roční. Tú nerozvážnosť a nesústredenosť vidíte už z diaľky (SMSkovanie, blbnutie s hudbou, tancovanie za volantom). Myslím, že človek by mal najprv trochu viac dozrieť, než si za ten volant sadne. Zrovna v stredu som bola svedkom dopravnej nehody spôsobenej jednou mladou nerozvážnou motorkárkou (mala červený “P plate”, tzn. že mala do 20 rokov). Ani netušila, že nehodu spôsobila. Vyletela z kolóny áut do prázdneho pruhu, kde zrovna išlo auto… a za ním ja. Šofér auta sa jej zľakol, skočil na brzdy, dostal hodiny a napálil to do áut vo vedľajšej kolóne. Baba si išla veselo ďalej… a za ňou katastrofa. Ja som našťastie dodržiavala odstup, tak som mala čas zareagovať.
  • Zbytočne komplikujú (aj jednoduché) veci. Ale má to aj svoje výhody, pretože potom potrebujú takých ľudí, ako sme my (tzn. ľudia z iných krajín, s inou logikou), aby im to vyriešili. Plusom je, že v mnohých veciach sa riadia viac srdcom než logikou, čo tiež nie je na škodu, ale často je náročné sa v tom potom vyznať.
  • Na dôchodok si musíte našetriť sami. V Austrálií dôchodok nevypláca štát (aj keď toto skôr vidím ako plus). Keď ste zamestnanec, zamestnávateľ vám odvádza na dôchodkový účet zo mzdy minimálne 9%, keď podnikáte, odvádzate si to tam zo zárobku sami (môžete, ale nemusíte). Problém nastáva, keď nepracujete. Vtedy si na dôchodok nemáte ako našetriť.
  • Ekologické opatrenia v Austrálií sú tristné a nedotiahnuté. Naftové auta tu strašne čmudia, lebo si nechávajú vyťahovať filtre, aby mali vyšší výkon. Na parkovisku nechávajú autá naštartované (aj keď vonku nie je teplo, že by im musela kôli tomu bežať klíma). Za nič takéto tu v podstate nie je postih. Nie je tu povinná ani technická kontrola, len keď predávate auto. Recyklácia je tu na zaplakanie, veľa toho sa tu nerecykluje. Odpad sa tu netriedi na papier, plast, sklo, kov… ako v EU, všetko čo tu môžu zrecyklovať (sklenené fľaše, plechovky či kartón) sa hádže do jedného koša. Niektorí tento kôš na recykláciu používajú tiež na odpadky. Plastové tašky sa v Austrálií rušili len nedávno.
  • Národ tu žije v blahobyte. Všetkého majú dostatok a tak sa aj chovajú. Každá piata nákupná taška končí v koši len preto, že si toho nakúpili veľa a nestihli to zjesť – každý rok sa vyhadzujú potraviny v hodnote $3 800 na domácnosť. 67% dospelých a 25% detí tu trpí nadváhou. Každé štvrté dieťa, to je katastrofa! Pritom by stačilo len menej a zdravšie jesť. Čo tu bežne zje jeden človek, my sa z takej porcie najeme obaja.
  • Stále je tu povolený aspartam (umelé sladidlo). Austrálska vláda tvrdí, že je to bezpečné. Pritom celý svet už od neho upúšťa lebo vie, že sa v ľudskom tele rozkladá na formaldehyd. Všetok aspartam sa potom dováža práve sem, dokonca aj z ČR. Ľudia tu vo veľkom pijú Coca Colu s nápisom “no sugar” na čiernom pruhu (aké symbolické), ktorá je s aspartamom, v domnení, že je to zdravšia varianta.
  • Fluoridujú vodu. Prečo… Prečo, keď vo svete sa už dávno vie, že fluorid spôsobuje deformácie na kostiach. Austrálčania si stále myslia, že pitím fluoridovanej vody si udržujú zdravý chrup, čo je už dávno vyvrátený mýtus. My sme si kôli tomu museli kúpiť filtračný systém na vodu, aby sme fluorid nepili.
  • A čo ma ešte dokáže celkom rozčúliť, je momentálna diskusia o vakcíne. V Austrálií sa sťažujú, že ich nemajú dosť, akurát tu žiadny Covid nemáme (majú ho len tí, čo sem pricestovali a sú v karanténe), tak k čomu by nám to bolo? Podľa mňa to momentálne potrebujú (ak je to teda vôbec k niečomu dobré) iné štáty, než tie v Austrálií, ktoré sa od toho zatiaľ dokážu izolovať, a vycestovať do sveta zatiaľ aj tak nemáme povolené.

Posledný mesiac mám z toho fakt zlú náladu, keď vidím, čo sa vo svete deje. Necítim sa dobre keď vidím, kam sa ten svet rúti.

To, že je Covid umelo vytvorený vír z labáku, už nie je konšpiračná teória, ale naozaj to tak môže byť. Nedávno som riešila prírodnú kozmetiku a premýšľala, ako si nejaké to svoje vlastné zloženie uchrániť. Pán právnik z patentov nám na školení jasne vysvetil, že NIČ, čo je prírodného pôvodu (alebo minimálnym zásahom z prírody odvodené), patent dostať nemôže. Aha, tak to je podstatná informácia.

Pre zaujímavosť, keď si v Googli medzi patentmi vyhľadáte samotný Coronavirus, vybehne vám, že bol patentovaný v roku 2018 (patent US10130701B2). Ako som už spomínala, to, čo je prírodného pôvodu sa nedá patentovať, takže nejaký Coronavirus z labáku skutočne existuje. Mimochodom, Pirbright Institute bol dotovaný Billom Gatesom. Ešte stále si myslíte, že Bill dokáže predpovedať budúcnosť?

V popise sa píše, že sa z neho budú vyrábať lieky a vakcíny na pľúcne ochorenia. Niekde som dokonca čítala, že sa jeho výskum, po vydaní patentu, presunul z USA do Číny. Bravo, vedci! Len sa ďalej hrajte na Bohov. Vŕtate sa vo veciach, v ktorých sa nemáte, a vytvárate niečo, čo sem nepatrí.

Ak im to z toho labáku naozaj zdrhlo, teraz môžu vyrábať vakcíny na ktorých šialene zbohatnú. Lenže ten vírus sa začal chovať ako nejaká umelá inteligencia, a mutuje, ako sa mu hodí. Vymklo sa im to z rúk… A vakcína nakoniec aj tak dopadne ako tá, na chrípku – preočkovávať každý rok. Firmy majú zaručený zisk, vy nemáte zaručené nič.

Tak hlavne okolo tohto sa točil náš štvrtý rok. Ako ste mohli vidieť, našťastie sme mali možnosť aj niečo pocestovať a spoznať ďalšie nové zákutia Austrálie.

21 thoughts on “Štyri roky v Austrálii

Add yours

  1. No, tak to já se na chatu nedostala od 5.9. loňského roku a stále jsem tam nebyla, nicméně manžel tam byl minulý víkend. Ovšem nejet si koupit do Ústí nad Labem nový stroj na dvou kolech, tak by tam doteď nikdo od toho začátku září nebyl. No má to aspoň to pozitivum, že zas budu mít přeplatek za elektriku…. Teď když už zas milostivě smíme do jiných okresů na chaty kde jsme sami a ne že se koncentrujeme jako v případě Prahy na několika málo místech, je počasí tak akorát na to vplést se do radiátoru a hřát se v něm. Jo, tak o tom aby nám pan prezident řekl pár milých a hřejivých slov, tak o tom si můžeme nechat tak akorát zdát. Premiér si pro změnu ve svých proslovech neustále hýčká zájmeno Já, a stále jájínkuje jak je on sakra dobrý. Ty tisíce mrtvých, kteří zemřeli zcela zbytečně, ty statisíce zkrachovalých živnostníků a rozbitých rodin ho zřejmě ve spaní nestraší, protože stále přebírá zodpovědnost za další a další věci které samozřejmě znovu a znovu krachují a ukazují se jako naprosto nelogické. Ovšem v tom případě už nesou zodpovědnost občané této země…..takže suma sumárum, jo, i přes to že v Austrálii žije devět z deseti nejjedovatějších druhů hadů a je tam víc klokanů než lidí, neprší tam třeba deset let a furt tam něco hoří vám ten život tam stejně závidím 😉
    P.S. Na tu kosmetiku se zkusím podívat.
    P.S.S. Nemusíš dávat nikomu po čuni, opravdu to strejda Gůgl najde.

    Like

    1. Zakazovať pohyb medzi okresmi, keď cestovať na dovolenky do zahraničia je povolené, nedáva zmysel! Každú chvíľu je von nejaký článok, ako si nejaká česká “celebrita” opaľuje pri mori zadnicu. Nechápem, prečo by ľudia nemohli chodiť na chatu.

      Ďakujem za otestovanie! Chlap mi nevedel zaručiť, ako to bude fungovať inde, lebo to (myslím) nastavoval pre Austráliu.

      Like

  2. Moje milá, taková nelogická, až debilní nařízení tu naše vláda vyrábí už rok a čtvrt. Stejně jako třeba že musíš mít roušku na liduprázdný ulici. Jo nosím jí ve městě, kde pořád někoho potkávám, ale když jdu večer z práce a všichni čuměj doma, tak na to s*re bílej tesák. Zvlášť když jsem před tím tři hodiny v tý roušce lítala v práci jak urvanej plakát.
    Zavřít hranice si už vláda nedovolila, neb estébákovi klesají preference fofrem dolů, takže si potřebuje zachránit kůži a tohle by mu zlomilo vaz definitivně. Ab pak, Monika by si neměla kam lítat nakupovat a ke kadeřnici, když to tady je všechno (opět nelogicky) zavřené. Oblečení si nemůžeš koupit, (pokud tě tedy baví lítat tak třikrát týdně na poštu abys to mohla vrátit protože to nesedí) boty si nemůžeš koupit, spodní prádlo, pytlíky do luxu si musíš trapně objednávat telefonicky a pak div ne s ochrankou si jít vyzvednout. To by snad nenapadlo ani tvůrce South Parku, a že je napadali různý absurdity….

    Like

    1. Mňa tieto veci rozčulujú aj na diaľku. Často si hovorím, že to, čo sa tam deje, snáď ani nie je možné. Keď potrebujem zdvihnúť tlak, otvorím si seznam.cz.

      Like

    1. Tak to som milo prekvapená, pretože je to .com.au 🙂 Mám síce aj to svetové .com, ale to presmeruje na .com.au, pretože tu to vraj majú radšej, lebo to vyzerá profesionálnejšie. Udeľuje sa totiž len bussinessu.

      Like

    1. Pár vecí by tu ešte chcelo doladiť. Niekde som sa dokonca dočítala, že tento “triedený” odpad vyvážajú do Číny, aby ho tam pretriedili. Svet sa zbláznil.

      Like

  3. Ta tolerance v diskuzích, to musí být blaho na duši, u nás se to bitkuje děsným způsobem :D, ti co ještě “neprozřeli” a nosí roušku i na spaní vs. ti co už “prozřeli”, že je všechno jedna velká konspirace a nemoc neexistuje. O fluoru ve vodě jsem vůbec netušila! A s odpadky jsou koukám taky sto let za opicema, ale v některých zemích si to třídí ty firmy odpadové, je možné, že si to tam přetřídí ti, co z toho mají pak byznys? Odpadky mají taky svou cenu. Zrovna jsem diskutovala tady s kolegou, že vlastně tím tříděním tady šetříme práci firmám, které za ten odpad pak zkásnou peníze, je to surovina, takhle jsem na to nikdy nenahlížela, ale něco na tom bude. A o aspartamu mi ani nemluv, nechápu proč to je i u nás povolené. Občas koupím v Německu nebo Rakousku bonbony ricolla, u nás nekupuju, u nás je vnich aspartam, si říkám, že se to těm firmám vyplatí rozjíždět extra aspartamovou várku pro nás a asi i pro austrálii.. joo a peníze na účet dopředu tak to máme taky, všechny ty mimibazary, bazoše atd takhle frčí, až po připsání peněz na účet se posílá balíček, zatím mě nikdo nenapálil, takže ještě dobrý.
    odkaz na kosmetiku funguje a vypadá to hoodně dobře, google vyhledal hned na prvním místě a i když dám bees cosmetics australia, tak vyjedeš první ale za tebou teda hustá konkurence, ať uspěješ přeji! A vím co se stalo s lahvičkami, skoupil je Bill Gates 😀 aby v tom mohl rozesílat po světě koronáč, dělám si srandu samozřejmě, v dnešní době není radno věřit ničemu, ani politikům, ale ani konspiracím.

    Like

    1. Aspartam v bonbónech ricolla? To by mi nenapadlo.
      U nás sa tie odpadky predávajú do Číny. Ďalšie zbytočné emisie, trepať to tam loďou… Akurát tie Austrálsko-Čínske vzťahy sú teraz narušené, kôli tomu, že tu niekto povedal, že za vírus môže Čína. Oni sa urazili a prestali skupovať od AU uhlie. Ľudia im tam kôli tomu mrznú, ake oni trucujú ďalej. Hrůza.
      S tým vyhľadávaním si ma prekvapila. Nevedela som, že ma vyhľadá aj zadaním iných slov. Netuším ako presne to SEO funguje. V tomto som tak trochu dinosaurus 🙂
      Zrovna prišli fľaštičky! Bill mi ich pár posunul. Zbytok si vraj nechá na ďalšiu vlnu.

      Like

  4. Jsem si ráda přečetla tvůj názor. Na Austrálii i Covid. K Austrálii se nemůžu vyjádřit, tam jsem nebyla, ale s Covidem souhlasím. Je to prostě podobné. Jinak přeji úspěch v podnikání, dobré věci se prý prodávají samy .-)

    Like

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Get started