Obláčikový Sponge Cake

Som ako pravá ‘housewife’ – moje vyvádzanie v kuchyni pokračuje. Podelím sa s vami o skvelý recept na koláč s názvom ‘sponge cake’, ktorý je tu veľmi obľúbený a je aj v bezlepkovej verzii. Minule som ho piekla… a? Nebíčko v puse! Táto nadýchaná dobrota vznikne bez použitia prášku do pečiva či jedlej sódy.

Ako samotný názov naznačuje, jedná sa o koláč, štruktúrou podobný špongii, nadýchaný ako obláčik. Ak podľa receptu všetko striktne dodržíte, úspech je zaručený.

Tento recept je síce z pár surovín, ale nie je pre úplných začiatočníkov. Odporúčam venovať zvýšenú pozornosť všetkým krokom. Recept som prebrala zo stránky Cooking a dream, a text obohatila vlastnými skúsenosťami z pečenia.

Pred tým než začneme, rada by som upozornila na pár vychytávok, ktoré zaručia úspech. Na stránke sú spomenuté až na konci, ale myslím, že je lepšie ich spomenúť už na začiatku. Pre niekoho, kto nie je v pečení takýchto “technicky náročnejších” koláčov zbehlý, môže prehliadnutie dôležitých poznámok zapríčiniť, že mu z cesta vznikne namiesto koláču… omeleta.

TIPY PRE ÚSPEŠNÉ UPEČENIE (bližšie info v recepte):

  • Pri oddeľovaní žĺtkov a bielkov dávajte pozor, aby sa vám do bielku nedostala ani kvapka žĺtku. Inak sa vám nepodarí vyšľahať dobrý sneh, vďaka ktorému bude koláč nadýchaný bez použitia prášku do pečiva.
  • Vajíčka by mali byť čerstvé (bielok je vtedy hustejšej konzistencie a lepšie sa vyšľahá). Čerstvosť sa dá zistiť nasledovne: vajce vložíme do misky so studenou vodou. Ak ihneď klesne na dno, je čerstvé, ak sa drží na hladine, je staršie (takéto vajce v žiadnom prípade nekonzumujte surové či “na hniličku”).
  • Vajíčka by mali mať izbovú teplotu. Studené sa až tak dobre nevyšľahajú. Sneh z bielok nesmiete prešľahať (trhá sa), ani nedošľahať (riedky).
  • Použitý cukor musí byť tzv. ‘cukr krupice’.
  • Sneh do cesta zapracovávame ručne, najlepšie stierkou (špatulou). Jemnými a pomalými pohybmi nadýchame celú hmotu, kým sa sneh s cestom nespojí. Vyhnite sa nadmernému miešaniu, kedy cesto začne rednúť a strácať objem.
  • Koláč pečte v kúpeli pri nízkej teplote (150°C), aby nepopraskal, s klasickým horným a spodným pečením (nie horkovzduch) na najspodnejšej mriežke. Nebojte, vo vodnej lázni sa odspodu nepripáli.
  • Počas pečenia neotvárajte troubu.
  • Každá trouba pečie rôzne, preto upečenie kontrolujte priebežne.

SPONGE CAKE [spondž kejk]
Recept je na 18 (priemer) x 7 (výška) cm okrúhlu formu (obsah 1,8 l)
(funguje aj na 20cm bábovkovú)

Ingrediencie na základ:
4 žĺtka (z vajec veľkosti L)
40g krupicový cukor
46g mlieka
40g oleja (najlepšie repkový)
2 lyžičky vanilkového extraktu alebo pol sáčku vanilkového cukru
80g hladkej múky (áno, len 80) pre bezlepkovú verziu použite kukuričnú múku
špetka soli

Ingrediencie na sneh z bielok:
4 bielka
50g krupicový cukor
1 lyžička citrónovej šťavy alebo bieleho octu

Troubu si predhrejeme na 150°C, spodné a horné pečenie (nie horkovzduch, lebo by cesto popraskalo). Pre bezchybný postup odporúčam pustiť si video.

  1. V miske metličkou ručne zmiešame 4 žĺtka, cukor, vanilku, soľ a mlieko. Keď sa hmota úplne spojí, pridáme olej.
  2. Múku pridávame postupným preosievaním cez sitko. Pár krát preosejeme, zamiešame, preosejeme, zamiešame… až kým tam nebude zapracovaná všetka múka. Vznikne nám hladké hustejšie cesto bez hrudiek.
  3. Vymiešame si sneh z bielok. Metličkovým mixérom začneme šľahať, kým sa nám bielok trochu nespení. Pridáme lyžičku citrónovej šťavy alebo octu. Znovu šľaháme. Po asi 10 sekundách začneme postupne pridávať cukor a zašľahávať ho. Sneh z bielok je hotový, keď sa krásne leskne, je krémový a zároveň tuhý, jednoliaty, a dajú sa na ňom s mixérom spraviť špičky. Ak sa sneh pri šľahaní začne trhať, s miešaním treba okamžite prestať, aby sme ho neprešľahali.
  4. Do cesta postupne zapracujeme sneh – pridávame ho po cca dvoch kopcovitých polievkových lyžiciach, jemne vmiešame.
  5. Keď je cesto jednoliate a nadýchané, vylejeme ho do formy. Môžete ju mať vymazanú maslom a vysypanú múkou, alebo nevymazanú, len s pečiacim papierom na spodku (sponge cake vtedy najkrajšie narastie a nebude po okrajoch nižší)… Záleží na preferenciách.
  6. Pripravte si vodnú lázeň. Ak máte formu z dvoch častí, obalte ju z vonku alobalom, aby sa dnu nedostala voda. Dajte si zohriať vodu. Vyberte si zapekaciu misku alebo plech, kam sa vám bude zmestiť forma, nalejte tam horúcu vodu a ponorte do nej formu s cestom.
  7. Formu v lázni vložte do predhriatej trouby (150°C) na najspodnejšiu mriežku a pečte aspoň 80 minút, kým vrchná časť nebude upečená dozlatova. Počas pečenia troubu neotvárajte. Ak sa vám ku koncu pečenia (po cca 45 min) zdá, že vrch koláču je príliš hnedý, prikryte ho alobalom a nechajte dopiecť. Po 45 min by už nemalo vadiť, že troubu na krátku chvíľu otvoríte.

Pri pečení potrebujeme docieliť krásne hnedý povrch. Zbytok cesta by zhnednúť nemalo. Tak, ako je to hore na obrázku.

Po upečení troubu pootvoríme a spondž kejk v nej necháme asi 5-10 min pomaly chladnúť. Keď sa začne od formy odlepovať (buď ešte v troube alebo keď ho z nej vytiahneme), vyklopíme ho na mriežku. Krájame až po vychladnutí.

Mierne poklesnutie spondž kejku (do 1cm) je v poriadku. Ak cesto klesne príliš, znamená to, že ste ho mali piecť ešte dlhšie.

Môžete ho podávať so šľahačkou, alebo ho rozrežte na polovicu a natrite džemom a krémom, prípadne navrch poukladajte ovocie a zalejte ho želatínou… Nápadom sa medze nekladú.

Ak ste tento recept zvládli, môžete postúpiť na vyšší level a skúsiť soufflé, prípadne Japanese Cotton Cheesecake, ktorý sa pečie veľmi podobne.

Tak ako? Trúfnete si upiecť túto dobrotu?

5 thoughts on “Obláčikový Sponge Cake

Add yours

  1. Milá Simi,
    moc děkuju, že myslíš na nás bezlepkáče! To abych si koupila na tenhle recept teď v ČR tu kukuřičnou mouku, co?! 🙂 Snad přidáš i další bezlepkové recepty. 🙂

    Like

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Get started