UGG: Bitva o ikonickou australskou botu

Mysleli by ste si, že keď má produkt v názve “Australia”, že nebude austrálsky? Omyl! To je presne prípad značky “UGG Australia”. Zvláštne, že? Poďme sa na túto mylnú svetovú značku pozrieť zblízka.

Ja teda nie som na “značkové veci”, a už vôbec nie na takéto boty, ale toto zistenie ma dosť zarazilo. Prihlásila som sa totiž na jedno zaujímavé vzdelávanie, v ktorom sa zrovna tento prípad rozoberal. Učili nás tam o intelectual property, trade marks a podobne. Proste všetko o tom, ako si chrániť svoju značku. Za príklad nám tam uvádzali práve žalobu ohľadom značky UGG.

V Austrálii je názov „ugg“ všeobecným pojmom pre topánky z ovčej kože, ktoré sa často nosia ako prezuvky. V USA je to značka – a veľký biznis pre jednu spoločnosť. To vyvolalo zaujímavú právnu bitku.

Turisti, ktorí prechádzajú okolo slávneho melbournského obchodného centra Coop’s Shot Tower, sú často vtiahnutí do obchodu UGG, kde si môžu tieto ikonické austrálske topánky kúpiť.

UGG Australia ≠ Owned or Made in Australia

Obuv Ugg je austrálska, tak ako feta je grécka, ale len málo návštevníkov by si uvedomilo, že spoločnosť stojaca za spoločnosťou UGG, Deckers Outdoor Corporation, je v skutočnosti z USA.

Tento podnik je odhodlaný zabrániť austrálskym výrobcom predávať boty ugg po celom svete. Žaluje výrobcu Eddieho Oygura o milióny dolárov pre údajné porušenie ochrannej známky.

Eddie Oygur a jeho pravé austrálske boty.

„Je to nehorázne,“ hovorí Eddie Oygur, zakladateľ spoločnosti Australian Leather.

“Ugg je iba názov pre topánky a predávame ich takmer storočie. Teraz má americký gigant ochrannú známku pod týmto menom a chce nás zastaviť.”

Tradičné austrálske uggy sa začali vyrábať v Blue Mountains v 30. rokoch minulého storočia na ochranu pred zimným chladom v štáte Nový Južný Wales. S topánkami, ktoré sú teraz v móde, začali legálne boje.

Je to bitka, za ktorou stoja vážne peniaze. Príjmy spoločnosti Deckers so sídlom v Kalifornii vzrástli v prvej polovici roku 2017 o viac ako 20% na 209 mil. USD (161 mil. GBP; 265 mil. USD).

Spoločnosť Deckers zaregistrovala ochrannú známku UGG v roku 1999 a odvtedy viedla niekoľko právnych bitiek s konkurenčnými výrobcami, ktorým bránili predávať topánky v USA.

Súdy v Austrálii však dospeli k opačnému názoru – rozhodli, že „ugg“ je všeobecný výraz pre boty vyrobené z ovčej kože s pripevneným rúnom. Názov UGG v súčasnosti nemôže byť chránený v Austrálii a ktokoľvek tu môže “uggy” predávať.

V Lidcombe, na predmestí Sydney, zamestnáva spoločnosť Australian Leather 40 zamestnancov, a ročne vyrobí okolo 50 000 párov ugg boots z austrálskych ovčích kožiek. Pán Oygur má z toho hlavu v smútku.

Od roku 2009 nemôžem exportovať ani jedny boty. Je to hrozné. Všetci moji zákazníci po celom svete chcú austrálske UGGy, ale spoločnosť Deckers nám zabránila predávať po celom svete.”

Spoločnosť Deckers začala právne kroky proti podniku v Sydney a požadovala represívne škody v hodnote miliónov dolárov a všetky prostriedky na bankových účtoch spoločnosti Australian Leather boli prevedené na spoločnosť Deckers. Tiež si želá, aby bol všetky uggy spoločnosti Australian Leather doručené cez Tichý oceán k spoločnosti Deckers na zničenie.

Americký Deckers tvrdí, že uggy vytvoril austrálsky surfer Brian Smith, ktorý topánky začal vyrábať v kalifornskej Santa Monice v roku 1978.

Pán Oygur odletel do Ameriky, kde bojoval nielen za súdny spor, ale aj za zvrátenie pôvodnej americkej ochrannej známky, aby mohol svoje topánky predávať po celom svete. “Nerobím to len pre seba. Robím to pre austrálsky obuvnícky priemysel,” uviedol. Tvrdí, že vyrobiť pár ugg topánok ho stojí 48 dolárov, zatiaľ čo Deckers ich predáva za 39 dolárov. „Niektoré topánky [Deckers] sú vyrobené v Číne, kde je doprava do Austrálie, menej než $30,“ uviedol.

Nezávislý austrálsky senátor Nick Xenophon túto otázku dokonca nastolil v parlamente svojho národa.
„Toto je bitka, ktorá stojí za to bojovať,“ uviedol minulý rok. „Francúzi môžu chrániť použitie slova „šampanské“ a Gréci môžu používať slovo „feta“. Takže Austrália môže určite chrániť použitie slova „ugg“ pre austrálskych výrobcov.“


Los Angeles: Porota v Chicagu uznala, že obchodná spoločnosť Oygura, Australian Leather v Sydney, úmyselne porušila ochrannú známku registrovanú v kalifornskej spoločnosti Deckers Outdoor predajom ugg topánok zákazníkom v USA.

Po štvordňovom pojednávaní dostal Oygur príkaz na náhradu zákonnej škody spoločnosti Deckers vo výške 450 000 USD. Môže čeliť príkazu na zaplatenie ďalších miliónov na trovy konania. 

„Aj keď je rozsudok sklamaním, najväčším sklamaním je, že austrálska vláda sa nedokázala postaviť za Eddieho tým, že by mu poskytla právnu pomoc, ktorú si zaslúži v boji proti tomuto prípadu. Eddie a jeho malá spoločnosť na to boli sami,“ dodal Xenophon.

A ako zistíte, že kupujete austrálsky výrobok? Jednoducho. Na výrobku hľadajte “Made in Australia” alebo toto certifikované logo s klokanom, ktoré zaručuje, že výrobok je naozaj austrálsky.

Tak čo? Kúpili by ste si po tomto zistení boty od “UGG Australia”?

Ja by som im na oplátku zakázala predaj v Austrálii a zažalovala ich za zavádzajúci názov.

Na tomto odkaze sa k tomu vecne vyjadruje jedna austrálska právna firma.

6 thoughts on “UGG: Bitva o ikonickou australskou botu

Add yours

  1. Peníze jsou vždycky až na prvním místě…. a když něco vydělává, hned to přitáhne pozornost všemožných šíbrů, padělatelů a samozřejmě že se to hned musí kopírovat.

    Like

    1. Svet je zvrátený. Mnohí sú ochotní spraviť pre peniaze a moc čokoľvek. Občas je to až neuveriteľné, čoho sú schopní. Najhoršie je, keď táto zaslepenosť ohrozuje zdravie ľudí.

      Like

  2. Máš pravdu. Mít v jménu australský je zavádějící, to přece nemohou… Celý příběh je smutný a nesmyslný. Řekla bych, že právo je pro Austrálii. Nevěřila bych tomu, že dostane ještě pokutu.

    Like

    1. To je proste ich vlastné právo v Amerike. Tam si to budú chrániť. Je to veľký zisk pre USA. Ale keď sa človek nad tým zamyslí, morálne to malo byť inak. Tieto žabo-myšie vojny (ešte keď sa v nich jedná o peniaze) ma dokážu tak neskutočne vytočiť!

      Like

    1. Súhlasím. Sama by som to lepšie nenapísala.

      Ja mám na takéto nekalé praktiky akosi nos. Aj keď neviem prečo, tá firma ma nejakým štýlom proste od začiatku nezaujme. Až časom zistím, čo za tým vlastne bolo. A toto bol presne ten prípad.

      Like

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Get started